fredag 8 juni 2012

Försöker skriva Fri Haiku, alltså inte strikt 5-7-5.

Tre haikudikter på temat vattenfall

Inte ett spår syns
efter kajakerna;
vattenfallet dånar.

--------------------------
Skratt i kajaken;
efter vattenfallet -
tystnad

--------------------------

Efter vattenfallet
flyter kajaken nedströms -
upp och ner

utsträckta händer
försöker i fallet fånga
vandrande fiskar

-----------------------------

12 kommentarer:

  1. Jag saknar något ord som står för årstid eller kännetecken för någon årstid, det brukar vara med i Haiku har jag för mej. Men det är himla kul när man får ihop det, o det har du ju lyckats med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker att de flesta kajakfärder sker under sommaren, det är alltså underförstått. Problem uppstår i och för sig när jag satte ihop de två sista dikterna till en Haiku innehållandes två verser. Den sista signalerar väl för de flesta höst, eftersom mången fisks lekvandring infaller då. Så vi får väl säga att de som sitter upp och ner och fångar vandrande fisk, gör det en varm höstdag. ;-)

      Radera
  2. Gillar som man säger på facebook. Imponerad hur du fått ihop det.

    SvaraRadera
  3. Ok, det är intressant att spåna *L* jag fattar det som att det ska uttryckas i texten med något som är otvetydligt liksom, men det kanske är jag som är trögtänkt. Jag är ju oxå en glad amatör.

    SvaraRadera
  4. Vad är HAIKU: http://haiku-heights.blogspot.se/p/what-is-haiku.html

    Själv föredrar jag det strikta i antalet stavelser och ser det som en spännande utmaning i haiku. Annars kan det ju vara vilken typ av vers som helst.

    På väg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror det tar ett helt liv att författa fulländade haikudikter. Mina försök vare sig jag följer 5-7-5 eller inte kräver ju egentligen otroligt mycket mer innehållsmässigt. Jag tar en sak i taget, men har börjat alldeles för sent.

      Radera
  5. Vill man inte skriva ren haiku så finns det något som kallas tre-raders. En tre-rading kan t ex vara uppbyggd enligt följande, långt borta, nära, inuti eller vad man ser, känner och tänker. Kallar man något haiku-liknande så tycker jag att man frigjort sig från delar av formkravet, t ex 5-7-5

    SvaraRadera
  6. Mycket bättre, mycket mera haiku (tycker jag). Ron i framförandet, kontrasterna, det fångade ögonblicket.

    SvaraRadera
  7. Så vackert. Tycker bäst om den sista.

    SvaraRadera
  8. Gillar också! Appropå vedspis-eldning (såg din komm hos Maria) så gäller, vid utkylt hus, att öppna luckan nere i murstocken och tända opp några tidningssidor där - med luckan återställd, of course - så får man igång draget.

    SvaraRadera