söndag 19 februari 2012

Flickan som glömde

Flickan har glömt sitt språk och förstår inte ett ord av vad kvinnan, som sitter mittemot henne på tåget, säger. Hon vet inte att det är hennes mor som sitter där framför henne. Under de fyra år som gått har brev anlänt från modern men inga fotografier.

Flickan kom från en enkel småbrukarfamilj i Finland. Liknande omständigheter präglar den familj, till vilken hon kommer i Sverige. Samtidigt får hon här en fadderfamilj som har det gott ställt. En familj som åker på semester och har bil! När flickan nu kommer tillbaka, lever den biologiska familjen under ännu sämre omständigheter än när hon som 5-åring fick lämna sitt land. Det blir en stor omställning för den nu 10-åriga flickan att byta sin levnadsstandard, återerövra sitt språk och på nytt lära känna sin familj. Bara ett halvår efter att hon kommit tillbaka, dör modern och hon blir ensam flicka i hushållet med en pappa och tre bröder. 


Jag lyssnar. Jag gråter. Framför mig står en äldre kvinna, ett krigsbarn från Finland som berättar att då kriget var över ville finska staten ha tillbaka sina barn.

4 kommentarer: